Hoe vind ik de statuten van een vennootschap?

Ondanks de vele inspanningen van de verschillende overheden in het kader van administratieve vereenvoudiging, blijken de statuten van een vennootschap een veel gevraagd document te zijn voor allerlei instanties. Hieronder de verschillende oplossingen…

Belangrijke opmerking

Alle neergelegde aktes van ondernemingen zijn on-line raadpleegbaar sinds 01/01/1997 op de site van Belgisch Staatsblad. U dient dus een onderscheid te maken in aktes voor en na deze datum.

Opzoeking via het Belgisch Staatsblad

Via een speciale zoekmotor kan u zich on-line toegang verlenen tot de uittreksels van alle neergelegde aktes van ondernemingen vanaf 01/01/1997 en tot de referenties van publicaties vanaf 1983.

U vult de gegevens in (opgelet, in de meeste gevallen volstaat het ondernemingsnummer in te vullen) en drukt op LIJST, waardoor u in chronologische volgorde (de meeste recente boven aan) een overzicht krijgt van de publicaties in het Belgisch Staatsblad. Om de daadwerkelijke publicatie op uw scherm te krijgen dient u op BEELD (in blauwe letters) te klikken.

Opzoeking via Public Search – KBO

In het kader van administratieve vereenvoudiging is de Kruispuntbank van Ondernemingen in 2003 in het administratief leven geroepen. Zij omvat de gegevens van commerciële en vrije ondernemingen, en verenigingen.

Deze databank is publiek toegankelijk.

Opzoekingen kan u doen door het ondernemingsnummer of de commerciële of maatschappelijke benaming in te vullen en dan te klikken op ZOEK ONDERNEMING. Helemaal onderaan heeft u dan de link naar de publicaties in het Belgisch Staatsblad.

Opzoeking van aktes voor 01/01/1997

Aktes die niet on-line beschikbaar zijn, kan u bekomen door:

– ofwel zich te wenden tot de bevoegde rechtbank van koophandel, waar u een kopij kan nemen van alle aktes die zich bevinden in het vennootschapsdossier.

– ofwel zich te wenden tot het Belgisch Staatsblad zelf (Antwerpsesteenweg 53, 1000 Brussel gratis telefoonnummer: 0800-98 809 )

Opzoeking via onze diensten

Uiteraard kan u beroep doen op onze diensten. Het best neemt u hiervoor contact met ons op via telefoon, of nog beter door ons een mailtje te sturen.

 

 

 

 

2 Reacties
 1. Maetens zegt:

  Geachte, graag vernam ik hoe ik aan de oprichtingsgegevens ter inzage kom van tijdelijke handelsvennootschappen. ( Veel voor komend in het bouwbedrijf) Gaat hier over de tijdelijke handelsverenigingTijdelijke Handelsvereniging (Jan De Nul nv, CEI De Meyer nv, Betonac nv, Herbosch-Kiere nv, Antwerpse Bouwwerken nv.) Hoe kan ik deze oprichting op uw site inzien aub? ( Zetel, exacte benaming ) Met vriendelijke groeten.

  • Adriaan de Leeuw zegt:

   Geachte,

   Ik dank u voor uw bericht.

   Een tijdelijke vereniging is een vereniging die wordt in het leven geroepen met een bepaald tijdsduuren vaak voor een bepaalde opdracht, en wordt meestal gebruikt in de bouwsector.

   Er zijn geen verplichtingen om een tijdelijke vennootschap te publiceren in het Belgisch Staatsblad, met andere woorden u zal geen publicaties vinden over deze tijdelijke vennootschappen op de zoekmotor van het Belgisch Staatsblad.

   Wel is het zo dat deze vennootschappen een apart ondernemingsnummer toegekend krijgen: deze kan u opzoeken op de Public Search van de K.B.O. op volgend adres:

   http://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoekwoordenform.html

   Adriaan de Leeuw